Yeni bir araştırmaya göre, Samanyolu'nun merkezindeki devasa kara delik, etrafındaki tüm kırmızı devleri yok etmiş olabilir. Araştırmacılar, birkaç milyon yıl içinde galaktik merkezde yeni kırmızı devlerin oluşabileceğini düşünüyor.
1990'ların başında gökbilimciler Samanyolu'nun merkezinde kırmızı dev yıldızların olmadığını fark ettiler. Kırmızı devlerin yokluğunu açıklayan birçok teori vardı, ancak şimdi yeni bir teori gerçekten ürkütücü bir şey öneriyor. Bu teoriye göre, galaksimizin merkezindeki devasa büyük kara delikten yayılan radyo jet dalgaları, yolundaki tüm kırmızı devleri yok etmiş olabilir.
1990'da gökbilimci Kris Skellgren, galaktik merkez yakınındaki yıldızlardan gelen ışıkta önemli bir karbon monoksit (CO) eksikliği gözlemledi. . CO en çok kırmızı dev yıldızların üst atmosferlerinde bulunur ve bu nedenle eksikliği oldukça tuhaf kabul edildi. O zamandan beri, daha detaylı gözlemlerle, tek tek yıldızlar incelendi ve galaktik merkezde yaklaşık 1000 kırmızı dev yıldızın eksik olduğu keşfedildi.
Galaksimizin merkezindeki kırmızı devler nerede? Birleşirler ve şişkinlik için kırmızıya döner. Bu devler Samanyolu diskinin her yerinde bulunur. Sadece 646 ışıkyılı uzaklıktaki Betelgeuse dahil olmak üzere farklı yakın komşularımız var. Peki galaksimizin merkezinde neden bu kadar çok kırmızı dev eksik? Yıllar boyunca öne sürülen teorilerin büyük çoğunluğu, galaktik merkezimizde bulunan süper kütleli kara delik Yay A * üzerine odaklanıyor. Bu kara delik çok büyük, Güneş'in kütlesinin 4,5 milyon katı ve doğal olarak galaksimizdeki en büyük şey. Yay A *, bu devasa kütleyle, normal kırmızı dev popülasyonunu bozmak da dahil olmak üzere her türlü hasara yol açabilir. Örneğin, aşırı yerçekimi ile yıldızları parçalayabilir. Yani, bir kırmızı dev ona çok yaklaşırsa parçalanır veya galaktik merkezin yakınındaki diğer kalıntılarla çarpışır. Patlama bölgesi
Yine de bu senaryoların hiçbiri bilim adamlarını tatmin etmeye yetmiyor. Neden bu süreçler daha küçük yıldızları değil de kırmızı devleri yok etme eğiliminde olsun? Gökbilimcilerden oluşan bir ekip, cevabın öldürücü ölüm ışınları olabileceğini düşünüyor. Yay A * gibi süper kütleli kara delikler, devasa radyo jet dalgaları ve yüksek enerjili parçacıklar fırlatabilir. Bu jet dalgaları, aslında kara deliklerin kendileri tarafından değil, çevrelerinde bir 'topaklanma diski' şeklinde dönen gaz ve toz tarafından püskürtülür. Bu diskler yoğun elektrik ve manyetik alanlara ev sahipliği yapar ve bu alanlar parçacıkları kara deliğin etrafında akmaya ve itmeye zorlayabilir. Dev bir kara delik aktif olarak yeni materyalle beslendiğinde, on binlerce ışıkyılı uzağa ulaşan jet dalgaları fırlatabilir, hatta ev sahibi galaksiyi terk edebilir. . Yay A * kara deliğimiz, Samanyolu'nun merkezinden iki zıt yönde saçılarak ortaya çıkan Fermi Kabarcıkları (Fermi Kabarcıkları) tarafından kanıtlandığı gibi, son birkaç milyon yılda böyle bir bölüm yaşamış olabilir.
Bu kabarcıklar incedir ancak gama ışınları bakımından yüksektir. enerjik parçacıkların geniş bölgeleridir. Gökbilimciler, bu kabarcıklara Yay A * 'dan yoğun bir jet dalgası çıkışının neden olduğunu düşünüyor. Ve o jet dalgasının yolundaki kırmızı dev bir yıldızın durumunun pek de hoş olmadığı söylenebilir.
Sonuç Süper kütleli kara delikler tarafından fırlatılan jet dalgaları, neredeyse ışık hızında hareket eden parçacık akımlarını içerir. Bu dalgalar kırmızı bir devle karşılaştıklarında yıldızın atmosferinin dış katmanlarını soyup arkalarında yanmış bir kabuk bırakabilirler. Bu tekrarlayan olay, sonunda Yay A * çevresindeki kırmızı devleri yok edebilir.
Sonuç olarak, ara sıra meydana gelen kırmızı dev-kara delik çarpışması, kırmızı devlerin gelgit distorsiyonu (yıldızın aşırı yerçekimi ile süper kütleli kara delik tarafından parçalandığı yer) ve birikme diskinden siyahın yörüngesinde dönen kırmızı devler gibi diğer süreçlerle birleşti. bu, galaksimizin merkezindeki kırmızı dev yıldızların eksikliğini açıklayabilir.