İnsan kaynaklı küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği, denizlerden havaya, sıcaklıktan yağışa birçok alanı etkilemeye devam ediyor.
Dünyada küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle deniz yüzeyi sıcaklığı son 120 yılda 1,1 derece arttı. Küresel ısınma, son yıllarda dünyanın en büyük sorunlarından biridir. İnsan kaynaklı küresel ısınmanın neden olduğu iklim değişikliği, denizlerden havaya, sıcaklıktan yağışa birçok alanı etkilemeye devam ediyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) verilerine göre iklim değişikliğinin sonuçları denizleri de etkilerken, deniz yüzeyi sıcaklığı da artıyor.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ilıcak AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz yüzeyi sıcaklığının her yıl artmaya devam ettiğini kaydetti.
Deniz yüzeyi sıcaklığı artmaya başlayınca durmanın zor olduğunu belirten Ilıcak, "Bugün karbon salınımını durdurursak deniz yüzeyi sıcaklığı artmaya devam edecek" dedi. Dedi.
20. yüzyılda deniz yüzeyi sıcaklığının ilk 50 yıl boyunca normalin altında kaldığını anlatan Ilıcak, şöyle devam etti:"Daha sonra sıcaklık artmaya başladı. Atmosferdeki sıcaklık yükseliyor ama deniz yüzeyi sıcaklığı hep geride kalıyor. Bunun nedeni insan kaynaklı karbon emisyonlarıdır. 2016, deniz yüzeyi sıcaklığının en yüksek olduğu yıl oldu. 2016'nın ardından 2020, deniz yüzeyi sıcaklığının üçüncü yıl oldu. en yüksek. Yüzyılın sonuna kadar artmaya devam edecek. Küresel deniz suyu sıcaklığı son 120 yılda iklim değişikliği nedeniyle 1,1 derece arttı. "
Küresel deniz suyu sıcaklığındaki artışın birçok olumsuzluğa neden olacağını ifade eden Ilıcak, fırtına, tayfun, kasırga şiddetinin artacağını belirterek, sayılarının artacağını belirtti.
Ilıcak, küresel ısınmanın en önemli göstergelerinden biridir. İz sularının sıcaklığının arttığını vurgulayan Erdoğan, "Dünyada deniz suyu seviyesi de sıcaklığa bağlı olarak yükseliyor. Bu durum bazı yerleri tehdit ediyor ve önlem alınması gerekiyor. Denizdeki artışın önlenmesi için yüzey sıcaklığında karbon emisyonlarını azaltmalı, elektrikli araçlara geçmeli, ormanlık alanları artırmalı ve petrol kullanımını azaltmalıyız.