Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çukurova programının ilk durağı Adana'da Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi'nde Vali Süleyman Elban, EMBA Elektrik Üretim A.Ş.'nin Adana Özel Sanayi Bölgesi ve Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'nde incelemelerde bulundu.
Rönesans Holding tarafından hayata geçirilecek Ceyhan Enerji İhtisas Sanayi Bölgesi'nin ilk endüstriyel üretim projesi olan Polipropilen Üretim Tesisi'nin lokasyonunu inceleyen Varank, çalışmalar hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak'tan bilgi aldı
Varank, EMBA Elektrik Üretim A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi ziyareti sırasında şirketin Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Mete Bülgün'den termik santral yatırımındaki son durumu anlattı.
Bakan Varank, ikinci durak olan Mersin'de Vali Ali İhsan Su ile Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Santrali (NGS) çalışmalarını inceledi. Varank, nükleer santral ruhsatının aslında inşaat sahasına 1976 yılında verildiğine işaret ederek, "Buraya bu tarihe kadar nükleer santral yapılmadı. Hükümetimize, Cumhurbaşkanımıza verildi." Dedi. dedi.
Türkiye'nin ilk nükleer santralinin toplam 4 bin 800 megavat kurulu gücünde 4 reaktörden oluştuğunu belirten Varank, şunları kaydetti:
"Tabii bu santral, sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili önemli noktalar. Bunlar evcilleştirme konusunun başlangıcı geliyor Türk sanayisinin ne kazanacağı, yerli tedarikçilerin nasıl geliştirilebileceği, yerli katma değeri nasıl artırabiliriz diye çok çalışıyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Fatih Dönmez'in olağanüstü bir hassasiyeti var. Bugün bunu arkadaşlarımızla birlikte değerlendirdik. ”
Varan k, "Nükleer enerji çok önemli ve hassas. Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyorsanız kesinlikle nükleer enerjiye ihtiyacınız var. Daha da önemlisi nükleer teknolojilerin sanayi alt alanları ile etkileşimi çok değerli. Burada edindiğiniz beceriler sektörünüzü bir çağa sokabilir Akkuyu Nükleer Santrali'nde etkileyici ve devasa bir inşaatı ziyaret ettiklerini belirten Varank, "İnşallah 2023 sonunda ilk reaktör devreye girecek ve elektrik üretilmeye başlayacaktır. buraya. . Bildiğiniz gibi Türkiye önümüzdeki dönemde yeni bir nükleer santral projesine yöneldi, değerlendiriyorlar. Elbette ilk nükleer santral projesi, burada kendi kabiliyetlerimizi ve teknolojilerimizi kullanabilmemiz için bize önemli kazanımlar sağlıyor. Ayrıca Türkiye'yi de değerlendiriyorlar, burayı nükleer teknolojide üreten bir ülke yapmak için çalışıyoruz. "İncelemede yer alan
Adana'nın Ceyhan ilçesinde yer alan Bakanlar Varank, Türkiye'nin enerjisi ve petrokimya açısından önemli bir bölge olan Ceyhan, buradaki önemli yatırımlara dikkat çeken Varank," Buraya Ceyhan'ı ziyaret ettik. Daha önce ilan ettiğimiz Petrokimya Sanayi Bölgesi, bölgede incelemelerde bulundu. Biliyorsunuz Türkiye'nin ilk polipropilen fabrikasının inşaatına başlayacağımız bir firma var sizler. Elbette salgın nedeniyle biraz gecikme var. Orada firmamızla bir görüşme yaptık. İnşallah bu yıl Türkiye'nin ilk polipropilen fabrikasının temelini atmak istiyoruz. Şirketimize de biraz baskı uyguluyoruz. Elbette pandemik koşullarda uluslararası işbirliğini sürdürmek biraz zor olabilir. Ayrıca Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi çevresinde petrokimya sektörü başta olmak üzere yeni organize sanayi bölgeleri ilan ettik. Önümüzdeki dönemde açıklayacağımız alanlar var, onları da ziyaret ettik. Ceyhan Organize Sanayi Bölgesi'ni de ziyaret eden çalışmalar hakkında bilgi aldık. "
Ceyhan da önemli bir santral kurdu," Türkiye'nin en büyük santrallerinden biri EMBA tarafından burada inşa ediliyor. Burada Türkiye'deki ilk ve en büyük doğrudan yatırımlardan biri aslında Çin hükümeti. 1320 megavatlık bir elektrik santrali inşaatı var ve biz de inceledik. Umarım bu yılın sonuna kadar daha uzun bir prodüksiyona geçmek istiyor. "Dedi.
Varank, yatırımları ve projeleri yakından takip ettiklerini vurgulayarak:
" Ceyhan, Mersin ve Hatay bölgesi bu bölgeyi önümüzdeki dönemde Türkiye olarak adlandırabilir, özellikle mevcut Açık alanlı alanlarda yatırımların yapılacağı, ülkeye önemli kazanımlar getirilecek bölgeler olacaktır. Türkiye petrokimya alanında 15 milyar dolara yakın cari açık ödüyor, biliyorsunuz. Türkiye'nin polipropilen olarak verdiği 1.5-2 milyar dolar cari açığı bulun yeter. Özellikle bu dönemde bu büyük yatırımların önünü açtık. Şimdi temelleri atma zamanı. Projeleri de çok yakından takip ediyoruz. "Ziyaretin ardından Kamu Kurumları ve Uluslararası İşbirliği Genel Müdürü Akkuyu Nükleer AŞ, Bakan Varank'a bir hediye takdim etti.
Programlarda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank Adana Valisi Elban ve Mersin Valisi Su'nun yanı sıra , AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dağlı, AK Parti Adana İl Başkanı Mehmet Ay, AK Parti Mersin İl Başkanı Cesim Ercik, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Organize Yönetim Kurulu Başkanı Organize Sanayi Bölgesi Bekir Sütçü ve Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Savaş Ülger eşlik etti.